"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 17 marca 2014

Domowy żurek - zakwas



Poniżej prosty i tani przepis na przygotowanie zakwasu, na którym po kilku dniach jego kiszenia możemy ugotować wspaniałą zupę. Domowy żurek na zakwasie będzie jak znalazł na Wielkanocny stół ale nie tylko.



zakwas żurku







Składniki na zakwas:



  • 10 czubatych łyżek mąki żurkowej lub żytniej

  • 2 szklanki ciepłej wody

  • 2 ząbki czosnku


 
Mąkę wsypać do litrowego słoja, dodać przekrojone na pół ząbki czosnku, zalać ciepłą (nie gorącą) wodą, zamieszać. Przykryć gazą lub ściereczką i odstawić na ok. 4-5 dni (nie wstawiać do lodówki). Zawartość słoika codziennie przemieszać. Gotowy zakwas żurku powinien mieć kwaskowaty zapach i widoczne rozdzielenie płynu od osadzonej na dnie mąki - wówczas nadaje się do przygotowania zupy.



Nadmiar zakwasu możemy przechować w szczelnie zamkniętym słoiku/butelce w lodówce nawet 2 tygodnie.



Niebawem przepis na chlebki, w których podajemy żurek :)


Obiecane chlebki znajdziesz    TUTAJ



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz