"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 16 marca 2014

Soczysta karkówka z cytrynowym pieprzem

Uwielbiam mięsa pieczone, a od kiedy w sklepach pojawiły się rękawy do pieczenia to większość mięs przygotowuję właśnie w nich. Pieczone w ten sposób nie tracą swojej wilgoci dzięki czemu są bardzo soczyste i aromatyczne. Szczerze polecam ten sposób pieczenia i to nie tylko mięs.


Składniki :



  • 1 kg karkówki bez kości

  • sól

  • pieprz cytrynowy

  • majeranek

  • czosnek granulowany


Mięso umyć, osuszyć, natrzeć dokładnie solą, czosnkiem, obficie pieprzem cytrynowym i majerankiem. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie zapakować do rękawa foliowego, spiąć końcówki klipsami i piec ok. 80 minut w piekarniku nastawionym na 180*C. Mięso powinno być zarumienione ale miękkie i pływać we własnym sosie. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz