"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 23 marca 2014

Sałatka wiosenna - apetycznie kolorowa

Nadeszła wiosna, a wraz z nią coraz chętniej sięgamy po "nowalijki" (które właściwie kupimy już  przez cały rok na okrągło), ale jednak pozostańmy przy tej wdzięcznej, kojarzącej się właśnie z wiosną nazwie. Nowalijki w połączeniu z sosem winegret smakują fantastycznie, a do tego kuszą swoimi soczystymi kolorami. Wiosenne smaki i wrażenia, polecam :)

 

sałatka wiosenna


 

Składniki : 

  • główka sałaty

  • żółta papryka

  • 2 pomidory

  • zielony ogórek szklarniowy

  • pęczek rzodkiewek





Składniki sosu winegret :





  • 5 łyżek oliwy

  • 1 łyżka musztardy

  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • szczypta cukru 


 

Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Z papryki usunąć środki z nasionami. Wszystkie składniki pokroić w grubszą kostkę, rzodkiewki w półplasterki. Sałatę porwać w kawałki. Wszystko wymieszać.  

Przygotować sos winegret :

wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą energicznie wymieszać na gładką jednolitą konsystencję. Sosem polać pokrojone składniki i całość wymieszać. 

Mmmm, pyszne - Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Wiosna na talerzu.
    Od razu robi się słoneczniej, mimo pogody za oknem.

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń