"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 16 marca 2014

Babka delikatnie cytrynowa - przepis z długim stażem

Przepis z ponad 20-sto letnim stażem w moim domu. Trochę zapomniany, ale doczekał się przypomnienia dzisiaj.  Ta babka jest idealna na podwieczorek, do kawy lub herbaty.  Polecam.

pizza na ciescie francuskim


Składniki :


  • 4 jajka

  • 1 kostka Kasi

  • 1 szklanka cukru

  • 2 szklanki mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • kilka kropli olejku cytrynowego

  • 1 łyżka kakao


 

Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z połową cukru, drugą połowę cukru utrzeć z masłem na puszystą masę. Do utartego masła dodać utarte żółtka, wszystko zmiksować dodając stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, olejek. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. 

1/3 masy odlać do mniejszej miseczki i wymieszać z kakao.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę jasnej masy, następnie łyżką nakładać ciapki kakaowej, ponownie jasną i na końcu ciapki z kakaowej masy. 

Wstawić do piekarnika nastawionego na 160*C i piec ok. 45-50 minut. Gotowe ciasto powinno być suche w środku, można to sprawdzić wbijając patyczek do szaszłyków. Po upieczeniu wyjąć babkę z formy i przestudzić.

Po przestudzeniu można posypać ją cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.

Smacznego :)

26 komentarzy:

  1. Nigdy nie piekłem, nigdy nie próbowałem piec, ale odkąd mieszkam sam, nie boję się ewentualnych skutków ubocznych i chętnie spróbuję! Szukałem właśnie takiego przepisu! ;)

    Tymczasem zapraszam na swojego bloga :) tak do poczytania w przerwach na przygotowywanie potraw, przekąsek i wypieków :)

    doriangrayy.bolg.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cytrynowe ciasta - nigdy dość przepisów na nie! polecam też batoniki cytrynowe - obłędny smak z Luizjany
    http://przepisytv.blogspot.com/2013/11/lemon-bars.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda ta babka :) Zapraszam na błyskawiczne ślimaczki z ciasta francuskiego z cynamonem - szybko i pysznie, pozdrawiam
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/02/cynamonowe-francuskie-slimaczki.html

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam cytrynowe babki, a Twoja wygląda rewelacyjnie:) zobacz też mój sposób na babkę cytrynową

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/02/babka-cytrynowa.html

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne:)
    zobacz też moją bardzo oryginalną babkę o smaku budyniu
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/03/babka-o-smaku-budyniu.html

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam babki sa pyszne :d
    tylko trzeba uważać z proszkiem do pieczenia bo często jest on później wyczuwalny w smaku...

    - - -
    http://www.alestrona.net/646/jak_zrobic_sernik_bananowy.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna babka cytrynowa.
    Polecam też taka
    http://inews.com.pl/WordPress3/babka-smietankowa-z-winogronami

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna babka - do wypróbowania :)
    zapraszam na tartaletki czekoladowe z cytrynowym kremem , pozrawiam
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/03/tartaletki-czekoladowe-z-kremem_7.html

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię babki, Twoja ładnie się prezentuje. A ja polecam babkę majonezową która bardzo długo zachowuje świezość: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/25-100015-babka_majonezowa.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam babki, a Ciebie zapraszam na moje ciasta i desery :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Poczytałam i jestem pod ogromnym wrażeniem, pozdrawiam Cię Kamilu :)
    Przy tym co osiągnąłeś (Kiedy niemożliwe staje się...) to wyzwanie z taką babką cytrynową jest naprawdę niczym.

    OdpowiedzUsuń
  12. byłam u Ciebie i mam oczy rozpieszczone tymi smakołykami ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm, pysznie wygląda. Cytrynowa - najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajna, lekka, puchowa :) Zdecydowania kojarzy mi się z Wielkanocą :)

    http://chillijemy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo smakowicie:) A ja , jeśli szukasz czegoś oryginalnego, polecam pizzę węża:) http://kuchnianatki.blogspot.com/2014/02/pizza-krokodyl.html

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam babki:) też mam kilka udanych wypieków już za sobą..
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/search?q=babka&x=0&y=0

    OdpowiedzUsuń
  17. Babki chyba zawsze mają najdłuższy staż. Sama mam przepis po babci na babkę, która jest bardzo łatwa i smakowita!

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie ciasta są najsmaczniejsze!
    ja polecam babeczki cytrynowo-czekoladowe
    http://deserkowo.blog.pl/2014/03/12/babeczki-cytrynowo-czekoladowe/

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo fajny blog :) Zapraszam również na mojego http://photo-common-creative.blogspot.com/ , na którym znajdziesz zdjęcia na licencji Common Creative.

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziękuję, bardzo mi miło. Z pewnością odwiedzę Twojego bloga. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Zaraz po przeczytaniu, jeszcze tego samego dnia postanowiłam wypróbować przepis. Mam problem! Mimo że robię zgodnie z przepisem, masa jest bardzo gęsta. Nie ma mowy o "odlewaniu" czy "wlewaniu" masy, musiałam wybierać łyżką kawałki ciasta z miski, takie było gęste i twarde. Babka wyszła b.smaczna, ale nie do końca wyrosła - myślę, że to może mieć związek z tą zbyt gęstą masą. Czy możecie coś doradzić takiemu beztalenciu jak ja? :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Kasiu masa sama w sobie jest gęsta, ale może nie aż tak żeby trzeba było ją przekładać łyżką. Następnym razem spróbuj dać troszkę mniej mąki. Druga kwestia jest też taka, że to może być wina mąki (jej jakości). Ja od kiedy pojawiła się mąka Basia (w czerwonym opakowaniu) używam jej do wszystkich wypieków i nigdy nie zawodzi, a jak używałam innych to też bywało różnie.
    Podsumowując albo daj troszkę mąki mniej, albo zmień mąkę bo nic innego mi nie przychodzi do głowy. Cieszę się , że pomimo tego że nie do końca Ci wyrosła to jednak smakowała. To jest najważniejsze.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo dziękuję za szybką i rzeczową odpowiedź, jestem dobrej myśli :)) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  24. Wypróbowałam przepis, babka zrobiła furorę po niedzielnym obiedzie;))

    OdpowiedzUsuń
  25. Qchenne kaprysy11 lutego 2015 10:30

    Super, smacznego i dziękuję za rzeczowe komentarze, takie są najcenniejsze. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń