Składniki :
- 4 jajka
- 1 kostka Kasi
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka kropli olejku cytrynowego
- 1 łyżka kakao
Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z połową cukru, drugą połowę cukru utrzeć z masłem na puszystą masę. Do utartego masła dodać utarte żółtka, wszystko zmiksować dodając stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, olejek. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
1/3 masy odlać do mniejszej miseczki i wymieszać z kakao.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę jasnej masy, następnie łyżką nakładać ciapki kakaowej, ponownie jasną i na końcu ciapki z kakaowej masy.
Wstawić do piekarnika nastawionego na 160*C i piec ok. 45-50 minut. Gotowe ciasto powinno być suche w środku, można to sprawdzić wbijając patyczek do szaszłyków. Po upieczeniu wyjąć babkę z formy i przestudzić.
Po przestudzeniu można posypać ją cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
Smacznego :)
Nigdy nie piekłem, nigdy nie próbowałem piec, ale odkąd mieszkam sam, nie boję się ewentualnych skutków ubocznych i chętnie spróbuję! Szukałem właśnie takiego przepisu! ;)
OdpowiedzUsuńTymczasem zapraszam na swojego bloga :) tak do poczytania w przerwach na przygotowywanie potraw, przekąsek i wypieków :)
doriangrayy.bolg.pl
Uwielbiam cytrynowe ciasta - nigdy dość przepisów na nie! polecam też batoniki cytrynowe - obłędny smak z Luizjany
OdpowiedzUsuńhttp://przepisytv.blogspot.com/2013/11/lemon-bars.html
Pysznie wygląda ta babka :) Zapraszam na błyskawiczne ślimaczki z ciasta francuskiego z cynamonem - szybko i pysznie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/02/cynamonowe-francuskie-slimaczki.html
uwielbiam cytrynowe babki, a Twoja wygląda rewelacyjnie:) zobacz też mój sposób na babkę cytrynową
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2014/02/babka-cytrynowa.html
pyszne:)
OdpowiedzUsuńzobacz też moją bardzo oryginalną babkę o smaku budyniu
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/03/babka-o-smaku-budyniu.html
mniam babki sa pyszne :d
OdpowiedzUsuńtylko trzeba uważać z proszkiem do pieczenia bo często jest on później wyczuwalny w smaku...
- - -
http://www.alestrona.net/646/jak_zrobic_sernik_bananowy.html
Świetna babka cytrynowa.
OdpowiedzUsuńPolecam też taka
http://inews.com.pl/WordPress3/babka-smietankowa-z-winogronami
Pyszna babka - do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na tartaletki czekoladowe z cytrynowym kremem , pozrawiam
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/03/tartaletki-czekoladowe-z-kremem_7.html
bardzo lubię babki, Twoja ładnie się prezentuje. A ja polecam babkę majonezową która bardzo długo zachowuje świezość: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/25-100015-babka_majonezowa.html
OdpowiedzUsuńUwielbiam babki, a Ciebie zapraszam na moje ciasta i desery :))
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPoczytałam i jestem pod ogromnym wrażeniem, pozdrawiam Cię Kamilu :)
OdpowiedzUsuńPrzy tym co osiągnąłeś (Kiedy niemożliwe staje się...) to wyzwanie z taką babką cytrynową jest naprawdę niczym.
byłam u Ciebie i mam oczy rozpieszczone tymi smakołykami ;)
OdpowiedzUsuńMmm, pysznie wygląda. Cytrynowa - najlepsza :)
OdpowiedzUsuńFajna, lekka, puchowa :) Zdecydowania kojarzy mi się z Wielkanocą :)
OdpowiedzUsuńhttp://chillijemy.blogspot.com/
Wygląda bardzo smakowicie:) A ja , jeśli szukasz czegoś oryginalnego, polecam pizzę węża:) http://kuchnianatki.blogspot.com/2014/02/pizza-krokodyl.html
OdpowiedzUsuńuwielbiam babki:) też mam kilka udanych wypieków już za sobą..
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/search?q=babka&x=0&y=0
Babki chyba zawsze mają najdłuższy staż. Sama mam przepis po babci na babkę, która jest bardzo łatwa i smakowita!
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są najsmaczniejsze!
OdpowiedzUsuńja polecam babeczki cytrynowo-czekoladowe
http://deserkowo.blog.pl/2014/03/12/babeczki-cytrynowo-czekoladowe/
Bardzo fajny blog :) Zapraszam również na mojego http://photo-common-creative.blogspot.com/ , na którym znajdziesz zdjęcia na licencji Common Creative.
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło. Z pewnością odwiedzę Twojego bloga. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZaraz po przeczytaniu, jeszcze tego samego dnia postanowiłam wypróbować przepis. Mam problem! Mimo że robię zgodnie z przepisem, masa jest bardzo gęsta. Nie ma mowy o "odlewaniu" czy "wlewaniu" masy, musiałam wybierać łyżką kawałki ciasta z miski, takie było gęste i twarde. Babka wyszła b.smaczna, ale nie do końca wyrosła - myślę, że to może mieć związek z tą zbyt gęstą masą. Czy możecie coś doradzić takiemu beztalenciu jak ja? :)
OdpowiedzUsuńKasiu masa sama w sobie jest gęsta, ale może nie aż tak żeby trzeba było ją przekładać łyżką. Następnym razem spróbuj dać troszkę mniej mąki. Druga kwestia jest też taka, że to może być wina mąki (jej jakości). Ja od kiedy pojawiła się mąka Basia (w czerwonym opakowaniu) używam jej do wszystkich wypieków i nigdy nie zawodzi, a jak używałam innych to też bywało różnie.
OdpowiedzUsuńPodsumowując albo daj troszkę mąki mniej, albo zmień mąkę bo nic innego mi nie przychodzi do głowy. Cieszę się , że pomimo tego że nie do końca Ci wyrosła to jednak smakowała. To jest najważniejsze.Pozdrawiam :)
Bardzo dziękuję za szybką i rzeczową odpowiedź, jestem dobrej myśli :)) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis, babka zrobiła furorę po niedzielnym obiedzie;))
OdpowiedzUsuńSuper, smacznego i dziękuję za rzeczowe komentarze, takie są najcenniejsze. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuń