"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 17 marca 2014

Lekka pizza na cieście francuskim

Szybka, lekka i smaczna pizza na cieście francuskim to idealny pomysł na obiad dla zabieganych lub na kolację przed telewizorem. Zrobiona na jakąś okazję czy bez, smakuje zawsze :)

Warto jedynie pamiętać, że należy uważać aby składniki nie były zbyt mokre (dlatego w przepisie zapisałam, żeby koniecznie usunąć części z nasionkami pomidorów).

 

babka cytrynowa


Składniki :


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (nie mrożone)

  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 200 g żółtego sera startego na dużych oczkach

  • 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki (nie smażymy, nie gotujemy, użyjemy surowych)

  • 5 plastrów np. szynki konserwowej lub innej ulubionej wędliny

  • pół cebuli pokrojonej w kosteczkę

  • 1 pomidor (ważne żeby usunąć z niego części z nasionkami) pokrojony w kosteczkę

  • kilka małych różyczek brokuła

  • sól i pieprz do smaku


 

Piekarnik nagrzać do 180*C.

Blachę delikatnie cienko posmarować oliwą. Nałożyć na nią ciasto francuskie, nakłuć je gęsto widelcem. Wstawić ciasto do gorącego piekarnika i podpiec je 5 minut. Po tym czasie wyjąć, posmarować całość koncentratem pomidorowym, posypać serem (zostawić troszkę na wierzch), posypać cebulką, pieczarkami, szynką, pomidorem, ułożyć różyczki brokuła, doprawić solą i pieprzem do smaku, na koniec posypać niewielką ilością pozostałego sera. Wstawić ponownie do gorącego piekarnika,  obniżyć  temp. do 160*C i piec ok. 15 minut.

Dosłownie uczta dla podniebienia - polecam :)

31 komentarzy:

  1. pyszna, domowa jest najlepsza. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm :D Dobra opcja dla mnie, nie lubię bawić się w robienie ciasta xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Pizzy na cieście francuskim jeszcze nie jadłem.
    Ciekawi mnie, jak smakuje taka pizza?
    Jak nie spróbuję, to się nie dowiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. podczas końcowego pieczenia pojawiło się mnóstwo wody, przez co ciasto było namoczone i niezbyt smaczne.
    z czego to mogło wynikać?

    OdpowiedzUsuń
  5. Qchenne kaprysy25 stycznia 2015 17:58

    woda powstanie wówczas kiedy użyjesz zbyt mokrych składników/dodatków !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam smaczną domową mini pizzę
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/07/miniaturowa-pizza-z-ciasta.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Droga przez mękę (nie mąkę). Testowanie przepisów i własnych pomysłów zajęło 5 lat.
    Teraz potrafię zrobić pizzę równie dobrą jak w picahuć.
    Jeżeli chcecie przepis (szczegółowy) piszcie na staryhipis@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł! ja ostatnio robiłam ślimaczki ze szpinakiem na cieście francuskim
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/03/slimaczki-ze-szpinakiem.html

    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. poprosimy na śniadanie, pyszne!
    zapraszamy na nasze pomysły z ciastem francuskim w roli głównej
    http://ronddel.blogspot.com/search?q=ciasto+francuskie

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna opcja, zapraszam na domowe twistery jak z KFC

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/06/tortilla-czyli-domowe-i-zdrowe-twistery.html

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglada pysznie, na takim spodzie jeszcze nie robilam, ja polecam domowy wyrób serów lub alkoholi na blogu http://winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy pomysł na pizzę, u mnie króluje pizza na cienkim cieście
    http://bulkazchlebem.pl/pizza-na-cienkim-ciescie

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy przepis, do spróbowania :) Polecam pizzę ze śmietanowym sosem - http://www.stachurska.eu/?p=16551 .

    OdpowiedzUsuń
  14. po pizzy Polak prawdziwy ma 50% rażenia http://www.almoc.pl/img.php?id=3206

    OdpowiedzUsuń
  15. Też czasem wykorzystuję cisto francuskie go tego rodzaju pizzy, jest świetna. Polecam!
    Zapraszam Cię w wolnym czasie w moje skromne progi na np. świderki z ciastem francuskim oczywiście:-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Moim celem jest dobra forma, Wam polecam www.cel-forma.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. A mi się właśnie wydaje, że pieczarki powinny być podsmażone bo one akurat mają w sobie sporo wody

    OdpowiedzUsuń
  18. Qchenne kaprysy7 marca 2015 17:26

    podczas smażenia rzeczywiście pieczarki puszczają dużo soku ale nie podczas pieczenia, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Qchenne kaprysy7 marca 2015 17:28

    Oczywiście wpadnę do Ciebie, pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Do kitu, kiedyś robiłam, zawsze jakiś składnik puści wodę, poza tym aby pizza była smaczna ciasto powinno być najpierw wysmarowane sosem pomidorowym. Wyszedł zakalec. ODRADZAM!

    OdpowiedzUsuń
  21. Qchenne kaprysy7 marca 2015 19:24

    Jeśli coś Ci nie wyszło to nie znaczy, że przepis sam w sobie jest zły. Wystarczy dokładnie przeczytać co jest napisane tłustym drukiem we wstępie i zachować się do wskazówek, a pizza wyjdzie idealna. Jeśli zrobiłaś coś nie tak to jedynie na swoją odpowiedzialność. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszna propozycja!
    Polecam kilka moich pomysłów na pizze
    http://www.przepismamy.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Tak ludzie jak im nie wyjdzie to szukają winy w przepisie. W kuchni jak w życiu potrzebne jest doświadczenie nie sam przepis. Zapraszam na pizzę klasyczną
    http://www.przepis-kulinarny.pl/pizza-9-23.html

    OdpowiedzUsuń
  24. A pizzę można popić winkiem domowym :)

    http://www.buster.pw/wino-z-ryzu-i-rodzynek/

    OdpowiedzUsuń
  25. fajna strona o zdrowym podejściu do życia

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam i zapraszam na moją stronę: http://pokonac-kasyno.pl Dowiedz się jak zarobić w kasynie!

    OdpowiedzUsuń
  27. a może Ciocia Renia podzieliłaby się z nami przepisem na prawdziwe ciasto do pizzy? próbowałam różnych przepisów i nie bardzo mi pasuje a bardzo bym chciała zrobić prawdziwą domową pizzę!

    OdpowiedzUsuń
  28. Qchenne kaprysy12 maja 2015 21:05

    Oczywiście, że się podzielę- już niebawem :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam :-) Pomysłowy przepis :-)
    Mam sprawdzony przepis na ciasto na pizzę:
    375 g mąki ( ja stosuję pełnoziarnistą i zwykłą w proporcjach 200 i 175 g)
    opakowanie suszonych drożdży
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    250 ml wody letniej.
    Mąke przesiewam, dodaję drożdze, cukier, sól, oliwę i zalewam wodą. Wyrabiam ciasto, jak już będzie elastyczne odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce. Potem jeszcze raz wyrabiam i formuję bazę na pizzę :-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  30. A czy ten ser będzie ciągnący się?

    OdpowiedzUsuń