Warto jedynie pamiętać, że należy uważać aby składniki nie były zbyt mokre (dlatego w przepisie zapisałam, żeby koniecznie usunąć części z nasionkami pomidorów).
Składniki :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (nie mrożone)
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g żółtego sera startego na dużych oczkach
- 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki (nie smażymy, nie gotujemy, użyjemy surowych)
- 5 plastrów np. szynki konserwowej lub innej ulubionej wędliny
- pół cebuli pokrojonej w kosteczkę
- 1 pomidor (ważne żeby usunąć z niego części z nasionkami) pokrojony w kosteczkę
- kilka małych różyczek brokuła
- sól i pieprz do smaku
Piekarnik nagrzać do 180*C.
Blachę delikatnie cienko posmarować oliwą. Nałożyć na nią ciasto francuskie, nakłuć je gęsto widelcem. Wstawić ciasto do gorącego piekarnika i podpiec je 5 minut. Po tym czasie wyjąć, posmarować całość koncentratem pomidorowym, posypać serem (zostawić troszkę na wierzch), posypać cebulką, pieczarkami, szynką, pomidorem, ułożyć różyczki brokuła, doprawić solą i pieprzem do smaku, na koniec posypać niewielką ilością pozostałego sera. Wstawić ponownie do gorącego piekarnika, obniżyć temp. do 160*C i piec ok. 15 minut.
Dosłownie uczta dla podniebienia - polecam :)
pyszna, domowa jest najlepsza. :)
OdpowiedzUsuńHmm :D Dobra opcja dla mnie, nie lubię bawić się w robienie ciasta xD
OdpowiedzUsuńPizzy na cieście francuskim jeszcze nie jadłem.
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie, jak smakuje taka pizza?
Jak nie spróbuję, to się nie dowiem. :)
podczas końcowego pieczenia pojawiło się mnóstwo wody, przez co ciasto było namoczone i niezbyt smaczne.
OdpowiedzUsuńz czego to mogło wynikać?
woda powstanie wówczas kiedy użyjesz zbyt mokrych składników/dodatków !!!
OdpowiedzUsuńPolecam smaczną domową mini pizzę
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/07/miniaturowa-pizza-z-ciasta.html
Droga przez mękę (nie mąkę). Testowanie przepisów i własnych pomysłów zajęło 5 lat.
OdpowiedzUsuńTeraz potrafię zrobić pizzę równie dobrą jak w picahuć.
Jeżeli chcecie przepis (szczegółowy) piszcie na staryhipis@wp.pl
świetny pomysł! ja ostatnio robiłam ślimaczki ze szpinakiem na cieście francuskim
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2015/03/slimaczki-ze-szpinakiem.html
pozdrawiam serdecznie!
poprosimy na śniadanie, pyszne!
OdpowiedzUsuńzapraszamy na nasze pomysły z ciastem francuskim w roli głównej
http://ronddel.blogspot.com/search?q=ciasto+francuskie
Fajna opcja, zapraszam na domowe twistery jak z KFC
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/06/tortilla-czyli-domowe-i-zdrowe-twistery.html
pozdrawiam
Wyglada pysznie, na takim spodzie jeszcze nie robilam, ja polecam domowy wyrób serów lub alkoholi na blogu http://winoiser.com
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na pizzę, u mnie króluje pizza na cienkim cieście
OdpowiedzUsuńhttp://bulkazchlebem.pl/pizza-na-cienkim-ciescie
Ciekawy przepis, do spróbowania :) Polecam pizzę ze śmietanowym sosem - http://www.stachurska.eu/?p=16551 .
OdpowiedzUsuńpo pizzy Polak prawdziwy ma 50% rażenia http://www.almoc.pl/img.php?id=3206
OdpowiedzUsuńTeż czasem wykorzystuję cisto francuskie go tego rodzaju pizzy, jest świetna. Polecam!
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię w wolnym czasie w moje skromne progi na np. świderki z ciastem francuskim oczywiście:-)
Pozdrawiam
Moim celem jest dobra forma, Wam polecam www.cel-forma.pl
OdpowiedzUsuńA mi się właśnie wydaje, że pieczarki powinny być podsmażone bo one akurat mają w sobie sporo wody
OdpowiedzUsuńpodczas smażenia rzeczywiście pieczarki puszczają dużo soku ale nie podczas pieczenia, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOczywiście wpadnę do Ciebie, pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńDo kitu, kiedyś robiłam, zawsze jakiś składnik puści wodę, poza tym aby pizza była smaczna ciasto powinno być najpierw wysmarowane sosem pomidorowym. Wyszedł zakalec. ODRADZAM!
OdpowiedzUsuńJeśli coś Ci nie wyszło to nie znaczy, że przepis sam w sobie jest zły. Wystarczy dokładnie przeczytać co jest napisane tłustym drukiem we wstępie i zachować się do wskazówek, a pizza wyjdzie idealna. Jeśli zrobiłaś coś nie tak to jedynie na swoją odpowiedzialność. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńPolecam kilka moich pomysłów na pizze
http://www.przepismamy.pl
Tak ludzie jak im nie wyjdzie to szukają winy w przepisie. W kuchni jak w życiu potrzebne jest doświadczenie nie sam przepis. Zapraszam na pizzę klasyczną
OdpowiedzUsuńhttp://www.przepis-kulinarny.pl/pizza-9-23.html
wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńA pizzę można popić winkiem domowym :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.buster.pw/wino-z-ryzu-i-rodzynek/
fajna strona o zdrowym podejściu do życia
OdpowiedzUsuńWitam i zapraszam na moją stronę: http://pokonac-kasyno.pl Dowiedz się jak zarobić w kasynie!
OdpowiedzUsuńa może Ciocia Renia podzieliłaby się z nami przepisem na prawdziwe ciasto do pizzy? próbowałam różnych przepisów i nie bardzo mi pasuje a bardzo bym chciała zrobić prawdziwą domową pizzę!
OdpowiedzUsuńOczywiście, że się podzielę- już niebawem :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam :-) Pomysłowy przepis :-)
OdpowiedzUsuńMam sprawdzony przepis na ciasto na pizzę:
375 g mąki ( ja stosuję pełnoziarnistą i zwykłą w proporcjach 200 i 175 g)
opakowanie suszonych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2-3 łyżki oliwy z oliwek
250 ml wody letniej.
Mąke przesiewam, dodaję drożdze, cukier, sól, oliwę i zalewam wodą. Wyrabiam ciasto, jak już będzie elastyczne odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce. Potem jeszcze raz wyrabiam i formuję bazę na pizzę :-)
Pozdrawiam.
A czy ten ser będzie ciągnący się?
OdpowiedzUsuń