Składniki na ok 12 szt. :
- 10 średnich ziemniaków
- 2 marchewki
- pół dużego selera
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
- wykończenie : gęsta śmietana z pieprzem cytrynowym
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki przełożyć na sitko żeby odciekł sok. W tym czasie obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach marchew i selera. W misce połączyć odcedzone ziemniaki z marchewką i selerem, dodać jajka, mąkę, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, na gorący kłaść łyżką placki i smażyć na złoty kolor z obu stron (im bardziej przysmażone tym bardziej chrupiące). Chrupiące placki idealnie smakują podane z gęstą śmietaną z dodatkiem pieprzu cytrynowego. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz