"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 9 marca 2014

Grillowany filet z piersi kurczaka

 

 Grillowany filet z piersi kurczaka


Składniki :

  • duży podwójny filet z piersi kurczaka

  • 1 kostka rosołowa

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

  • pół łyżeczki granulowanego czosnku 


 

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdą połówkę fileta przekroić na płasko na 2 części, tak żebyśmy w sumie z podwójnego fileta otrzymali 4 cienkie porcje (nie rozbijać tłuczkiem). Przygotować marynatę: w misce rozmieszać oliwę z kostką rosołową (ja podgrzewam to 30 sekund w mikrofali żeby ładnie rozpuściła się kostka), dodać pieprz cytrynowy i czosnek, dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć przygotowane filety, każdy musi być dokładnie nią obtoczony, odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Nagrzać grill (elektryczny o tej porze roku). Na gorący grill układać przygotowane filety i smażyć kilka minut (w zależności od grubości), odwrócić na drugą stronę i grillować do delikatnego zarumienienia. Filety nie powinny być wysuszone tylko soczyste w środku, a na wierzchu przyrumienione.

Smacznego :)

Zapewne tak samo przygotujemy filety na patelni grillowej, ja takiej nie posiadam więc używam grilla elektrycznego ;)

2 komentarze:

  1. Witam, za bardzo fajnego bloga wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj: http://mouth-wateringeats.blogspot.com/2014/03/piers-z-kurczaka-w-pomidorach-nominacja.html
    Pozdrawiam
    cukierniczka

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi ciekawie, szkoda tylko że w pobliskich mi sklepach nie mogłam dostać pieprzu cytrynowego

    OdpowiedzUsuń