Składniki :
- duży podwójny filet z piersi kurczaka
- 1 kostka rosołowa
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- pół łyżeczki granulowanego czosnku
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdą połówkę fileta przekroić na płasko na 2 części, tak żebyśmy w sumie z podwójnego fileta otrzymali 4 cienkie porcje (nie rozbijać tłuczkiem). Przygotować marynatę: w misce rozmieszać oliwę z kostką rosołową (ja podgrzewam to 30 sekund w mikrofali żeby ładnie rozpuściła się kostka), dodać pieprz cytrynowy i czosnek, dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć przygotowane filety, każdy musi być dokładnie nią obtoczony, odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Nagrzać grill (elektryczny o tej porze roku). Na gorący grill układać przygotowane filety i smażyć kilka minut (w zależności od grubości), odwrócić na drugą stronę i grillować do delikatnego zarumienienia. Filety nie powinny być wysuszone tylko soczyste w środku, a na wierzchu przyrumienione.
Smacznego :)
Zapewne tak samo przygotujemy filety na patelni grillowej, ja takiej nie posiadam więc używam grilla elektrycznego ;)
Witam, za bardzo fajnego bloga wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj: http://mouth-wateringeats.blogspot.com/2014/03/piers-z-kurczaka-w-pomidorach-nominacja.html
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
cukierniczka
Brzmi ciekawie, szkoda tylko że w pobliskich mi sklepach nie mogłam dostać pieprzu cytrynowego
OdpowiedzUsuń