Składniki:
- 4 parówki (np. Berlinki)
- 1 duża cebula
- 200 g pieczarek
- 0,5 litra soku pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- szczypta oregano
- szczypta ostrej papryki mielonej
- sól lub Vegeta do smaku
- szczypta granulowanego czosnku
- posiekana natka
Parówki pokroić w dowolne kawałki, cebulę w kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmażyć parówki, do podsmażonych dodać pieczarki, a po chwili cebulę. Całość dusić aż cebula zmięknie (w razie potrzeby podlewać kilkoma łyżkami wody). Kiedy cebula będzie dosyć miękka dolać sok pomidorowy, zagotować i zaciągnąć mąką wymieszaną w 1/4 szklanki wody. Gotować jeszcze 5 minut na wolnym ogniu doprawiając w tym czasie do smaku podanymi (lub innymi ulubionymi) przyprawami. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Taki sos idealnie smakuje z makaronami, ryżem oraz z pieczywem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz