"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 8 marca 2014

Coś na szybko





Składniki:

  • 4 parówki (np. Berlinki)
  • 1 duża cebula
  • 200 g pieczarek
  • 0,5 litra soku pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta oregano
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • sól lub Vegeta do smaku
  • szczypta granulowanego czosnku 
  • posiekana natka 
Parówki pokroić w dowolne kawałki, cebulę w kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmażyć parówki, do podsmażonych dodać pieczarki, a po chwili cebulę. Całość dusić aż cebula zmięknie (w razie potrzeby podlewać kilkoma łyżkami wody). Kiedy cebula będzie dosyć miękka dolać sok pomidorowy, zagotować i zaciągnąć mąką wymieszaną w 1/4 szklanki wody. Gotować jeszcze 5 minut na wolnym ogniu doprawiając w tym czasie do smaku podanymi (lub innymi ulubionymi) przyprawami. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Taki sos idealnie smakuje z makaronami, ryżem oraz z pieczywem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz