"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 11 marca 2014

Chrupiące placki warzywne ze śmietaną i pieprzem cytrynowym


Składniki na ok 12 szt. :

  • 10 średnich ziemniaków

  • 2 marchewki

  • pół dużego selera

  • 2 jajka

  • 4 łyżki mąki

  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • wykończenie : gęsta śmietana z pieprzem cytrynowym 


Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki przełożyć na sitko żeby odciekł sok. W tym czasie obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach marchew i selera. W misce połączyć odcedzone ziemniaki z marchewką i selerem, dodać jajka, mąkę, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, na gorący kłaść łyżką placki i smażyć na złoty kolor z obu stron (im bardziej przysmażone tym bardziej chrupiące). Chrupiące placki idealnie smakują podane z gęstą śmietaną z dodatkiem pieprzu cytrynowego. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz