"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 23 marca 2014

Sałata z jajkiem, jogurtem i śmietaną - idealna do obiadu

Lubię dania wykończone surówkami, sałatkami lub jarzynkami. Dlatego dzisiaj podzielę się z wami pomysłem na szybką ale jakże smaczną sałatę z dodatkiem jajka. Po prostu pyszna, szybka i łatwa w wykonaniu. Polecam :)

 

Sałata z jajkiem


 

Składniki na 4 porcje: 

  • świeża sałata

  • 2 jajka ugotowane na twardo

  • 100 ml gęstej śmietany

  • 100 ml jogurt naturalnego

  • cukier 1-2 łyżeczki

  • sól -szczypta

  • sok z cytryny do smaku




Sałatę umyć, ususzyć i porwać na kawałki. Jajka obrać ze skorupek i pokroić w grubszą kostkę. Śmietanę wymieszać z jogurtem, posłodzić i posolić do smaku. Do smaku dodać również sok z cytryny. Wszystkie składniki delikatnie aczkolwiek dokładnie wymieszać. Gotowe, życzę Smacznego :) 

1 komentarz:

  1. Akurat w lodówce zostało mi trochę sałaty i otwarta zużyta do połowy śmietana i zastanawiałam się co tu z tym zrobić - a na kanapki z sałatą nie miałam ochoty, ani na zupę zaprawianą śmietaną też nie. A na dogotowanie jajek do powyższego bym nie wpadła :)

    OdpowiedzUsuń