Składniki na 4 porcje:
- świeża sałata
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 100 ml gęstej śmietany
- 100 ml jogurt naturalnego
- cukier 1-2 łyżeczki
- sól -szczypta
- sok z cytryny do smaku
Sałatę umyć, ususzyć i porwać na kawałki. Jajka obrać ze skorupek i pokroić w grubszą kostkę. Śmietanę wymieszać z jogurtem, posłodzić i posolić do smaku. Do smaku dodać również sok z cytryny. Wszystkie składniki delikatnie aczkolwiek dokładnie wymieszać. Gotowe, życzę Smacznego :)
Akurat w lodówce zostało mi trochę sałaty i otwarta zużyta do połowy śmietana i zastanawiałam się co tu z tym zrobić - a na kanapki z sałatą nie miałam ochoty, ani na zupę zaprawianą śmietaną też nie. A na dogotowanie jajek do powyższego bym nie wpadła :)
OdpowiedzUsuń