"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 19 marca 2014

Placuszki na jogurcie z gruszką

Pyszne placuszki, które lubią chyba wszyscy. Ich skład i smak uświetnia dodatek owoców, tym razem dla odmiany zamiast jabłka znalazła się gruszka. Efekt końcowy - po prostu pyszny.

 

placuszki


 

Składniki na 10-12 placuszków:


  • 2 jajka

  • 2 łyżki cukru z wanilią (lub cukier + łyżeczka cukru wanilinowego)

  • szczypta soli

  • 200 g jogurtu naturalnego

  • 5 czubatych łyżek mąki

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1-2 gruszki (obrane lub nie, jak kto woli)

  • olej do smażenia


 

Jajka ubić z solą i cukrem, dodać jogurt i cały czas ubijając dodawać mąkę i sodę.

Gruszki umyć i pokroić w kostkę (usuwając gniazda nasienne)  dodać je do ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, na ciepły nakładać dużą łyżką porcje ciasta, smażyć po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Placuszki smażą się szybko więc trzeba ich pilnować żeby nie spaliły się zbytnio. Usmażone przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby osuszyły się z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem i podać z kleksem gęstej lub bitej  śmietany. Mniam pyszne. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz