Składniki na 10-12 placuszków:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru z wanilią (lub cukier + łyżeczka cukru wanilinowego)
- szczypta soli
- 200 g jogurtu naturalnego
- 5 czubatych łyżek mąki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1-2 gruszki (obrane lub nie, jak kto woli)
- olej do smażenia
Jajka ubić z solą i cukrem, dodać jogurt i cały czas ubijając dodawać mąkę i sodę.
Gruszki umyć i pokroić w kostkę (usuwając gniazda nasienne) dodać je do ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, na ciepły nakładać dużą łyżką porcje ciasta, smażyć po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Placuszki smażą się szybko więc trzeba ich pilnować żeby nie spaliły się zbytnio. Usmażone przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby osuszyły się z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem i podać z kleksem gęstej lub bitej śmietany. Mniam pyszne. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz