"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 9 marca 2014

Smaczny rosół z rozmarynem

Podstawą smacznego rosołu jest duża ilość mięsa i warzyw, a całość uzupełniają odpowiednie przyprawy. Niby to żadna nowość, ale jednak ;)




Składniki :

  • porcje kurczaka: 2 udka, 2 skrzydełka, korpus 
  • 250-300 g szpondru wołowego
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • połowa selera
  • por
  • opalona na gazie cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 szczypty granulowanego czosnku
  • 2 szczypty suszonego rozmarynu
  • 2 szczypty suszonego lubczyku
  • posiekana natka pietruszki 
Mięso umyć, warzywa obrać. Do ok. 4 litowego garnka włożyć umyte mięso, zalać zimną wodą, osolić i gotować 30 minut na małym ogniu, co jakiś czas odszumować ścięte białko z powierzchni zupy. Po upływie 30 minut dołożyć warzywa i przyprawy gotować na malutkim ogniu, żeby tylko lekko pyrkotał nasz rosół przez 1 godzinę. Ugotowany aromatyczny rosół przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Rosół jest naprawdę pyszny. Kompozycja przypraw niecodzienna, a efekt ??? Sami spróbujcie. Ja gorąco polecam :)

Dzięki lekkiemu pyrkotaniu, delikatnemu gotowaniu rosół jest idealnie klarowny, nie ubywa nadmierna ilość płynu, dzięki czemu nie musimy dolewać wody co powodowało by rozcieńczanie rosołu !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz