Składniki :
- porcje kurczaka: 2 udka, 2 skrzydełka, korpus
- 250-300 g szpondru wołowego
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- połowa selera
- por
- opalona na gazie cebula
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 szczypty granulowanego czosnku
- 2 szczypty suszonego rozmarynu
- 2 szczypty suszonego lubczyku
- posiekana natka pietruszki
Mięso umyć, warzywa obrać. Do ok. 4 litowego garnka włożyć umyte mięso, zalać zimną wodą, osolić i gotować 30 minut na małym ogniu, co jakiś czas odszumować ścięte białko z powierzchni zupy. Po upływie 30 minut dołożyć warzywa i przyprawy gotować na malutkim ogniu, żeby tylko lekko pyrkotał nasz rosół przez 1 godzinę. Ugotowany aromatyczny rosół przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Rosół jest naprawdę pyszny. Kompozycja przypraw niecodzienna, a efekt ??? Sami spróbujcie. Ja gorąco polecam :)
Dzięki lekkiemu pyrkotaniu, delikatnemu gotowaniu rosół jest idealnie klarowny, nie ubywa nadmierna ilość płynu, dzięki czemu nie musimy dolewać wody co powodowało by rozcieńczanie rosołu !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz