Składniki :
- 500 g wątróbki (drobiowej lub wieprzowej - użyłam drobiowej, jest delikatniejsza)
- 1 duża lub 2 mniejsze cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól i pieprz mielony do smaku
- 2 jajka
- 4-5 łyżek mąki
- olej do smażenia
Wątróbkę oczyścić, umyć i odsączyć na sitku z wody. W tym czasie obrać cebulę i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać, dodać do miski z cebulą. Wątróbkę pokroić w kostkę (jeśli kostka jest zbyt gruba delikatnie posiekać nożem), przełożyć do naczynia z cebulą i czosnkiem. Wbić całe jajka, dodać mąkę, majeranek i sól z pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, na rozgrzany nakładać dużą łyżką porcje i smażyć jak placuszki na rumiany kolor z obu stron. Usmażone przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i gotowe do podania z ulubioną surówką i np. puree z ziemniaków. Naprawdę pyszne, polecam i życzę smacznego :)
zapowiada się rewelacyjnie - jutro zrobie
OdpowiedzUsuńPolecam, smacznego :)
OdpowiedzUsuńDo spróbowania :) Polecam wątróbkę ze śliwką - http://www.stachurska.eu/?p=201 .
OdpowiedzUsuńDziękuję za dobry pomysł, wykorzystam przy najbliższej okazji
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, będziesz zadowolona - pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie je zrobiłem są super
OdpowiedzUsuńCieszę się - smacznego :)
OdpowiedzUsuń