Składniki na kruche ciasto na spód i wierzch :
- 240 g mąki
- 150 g masła (lub margaryny)
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Składniki na masę styropianową :
- 650 g jogurtu (jasny - może być naturalny, brzoskwiniowy, waniliowy) - ja użyłam domowego jogurtu naturalnego
- 80 g cukru (dajemy mniej do smaku jeśli użyjemy słodkiego jogurtu)
- 1 opakowanie dużego budyniu (na 3/4 l mleka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g wiórków kokosowych
- 3 białka ubite na pianę ze szczyptą soli
Ciasto : do miski przesiać mąkę, dodać pokrojone masło i posiekać je nożem na drobniutko, dodać cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, zapakować do woreczków foliowych i włożyć do zamrażarki na 20- 30 minut. Po tym czasie wyjąć jedną porcję, rozwałkować i wyłożyć na spód formy (u mnie mała tortownica o śr. 21 cm) wyłożony papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 10 minut żeby się podpiekło. Temperaturę nastawić na 170*C. W tym czasie zrobić masę.
Masa: Do wysokiej miski wlać jogurt, wsypać cukier, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i zmiksować. Następnie dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Przygotowaną masę wylać na podpieczony spód.
Na wierzch zetrzeć na tarce kruszonkę z drugiej porcji schłodzonego ciasta. Formę wstawić do piekarnika nastawionego na 170*C i piec ok 60 minut. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić, schłodzić w lodówce, a przed podaniem posypać cukrem pudrem i życzę smacznego :)
Zobacz również przepis na: Domowy jogurt naturalny
Uwielbiam kokos w każdej postaci, więc na pewno wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy, smacznego :)
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń