Składniki na ok. 6 szt :
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki stopionego masła
- masło klarowane do smażenia
W miseczce wymieszać wszystkie sypkie składniki, dolać mleko i ubite trzepaczką jajko. Wymieszać składniki i na końcu dolać stopione masło. Wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki żeby ciasto odpoczęło.
Z wypoczętego ciasta smażyć pancakes na małej ilości masła klarowanego, z obu stron na złocisty kolor. Tradycyjnie pancakes podajemy z syropem klonowym, ale możemy go zamienić również miodem. U nas w domu zajadamy je z serkiem homogenizowanym z dodatkiem cukru z wanilią i świeżymi owocami. Wy też możecie odkryć swój ulubiony sposób - Smacznego :)
Niestety ostatnio musiałam zrezygnować z cukru i mąki pszennej, więc będę musiała obejść się smakiem, ale widzę na blogu tyle fajnych przepisów, że z pewnością znajdę coś na otarcie łez(i ślinki ;) ). Zapraszam do siebie: nie-umiem-pisac.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPlacuszki są super - smaczne, wykonane bardzo szybko, pożywne. Więcej takich propozycji. Gratuluję.
OdpowiedzUsuńPostaram się. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmmm... ale apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
bardzo lubię takie naleśniki ;)
OdpowiedzUsuńhttp://blogowszystkimevi.bloog.pl