Składniki na 4-5 porcji :
- 400 g makaronu spaghetti (ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu)
- pół kurczaka z rożna (lub pieczonego lub 400 g piersi pokrojonych w kostkę, przyprawionych i obsmażonych)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2-3 ząbki czosnku (drobniutko posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 1 puszka pomidorów w całości bez skóry
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 kostka rosołu warzywnego
- pieprz do smaku
- 2 szczypty suszonej bazylii
- 2 szczypty suszonego oregano
- papryka mielona ostra do smaku
- posiekana natka pietruszki do posypania
Mięso z kurczaka (ja miałam z rożna) obrać od kości, pokroić w większą kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek i przesmażyć go razem z cebulą ok 1-2 minuty. W gorącej wodzie rozpuścić kostkę rosołu warzywnego, dolać do zeszklonej cebuli i dusić 3 minuty. Teraz wlać pomidory z puszki i delikatnie łyżką je posiekać na mniejsze kawałki. Całość dusić jeszcze kolejne 5 minut doprawiając w tym czasie do smaku wymienionymi przyprawami. Na koniec dodać przygotowane mięso, delikatnie rozgrzać je chwilkę w sosie na wolnym ogniu. Sos gotowy, wystarczy dolać go do ugotowanego, odcedzonego makaronu, wymieszać, nakładać porcje na talerze i posypać obficie posiekaną natkę pietruszki. Bardzo smaczne, proste danie - życzę smacznego :)
Kosztowałam ostatnio twoje spaghetti i jest wyśmienite. Będę czekać na kolejne łatwe i smaczne przepisy. Chociaż i te najłatwiejsze i tak nie wszystkim wychodzą tak jak powinny. Podziwiam twoje umiejętności. Gratuluję
OdpowiedzUsuńNa zdrowie kochana, tak już jest, że jedni gotują a inni jedzą. Wobec tego wpadaj kiedy zechcesz, czym chata bogata :)
OdpowiedzUsuńpyszności, moje smaki, zobacz też mojego kurczaka z makaronem
OdpowiedzUsuńO pycha, zapraszam na tagliatelle z kurczakiem w bazyliowym pesto ,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2012/10/tagliatelle-z-kurczakiem-bazylia-i.html
ja dodaje jeszcze pokruszony ser, który przygotowuję sama w domu, pyszne http://winoiser.com/kategoria-produktu/sery/
OdpowiedzUsuńMmmmm, twoje serki są wyśmienite, wyglądają pięknie :)
OdpowiedzUsuńale tu pyszności:) zobacz też mój sposób na spaghetti z makaronu pełnoziarnistego http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/02/spaghetti-z-makaronu-penoziarnistego.html
OdpowiedzUsuńzobacz też mój sposób na domowy ser żółty
OdpowiedzUsuńwłaśnie jaki powie być makron do tego spaghetti bo jakoś zawsze jakiś taki dziwny mi się zrobi... twardy czy miękki ? i czy ma się kleić czy każda nitka ma być osobno ?
OdpowiedzUsuń- - -
http://www.alestrona.net/850/jak_zrobic_lody_smietankowoczekoladowe.html
Najlepiej jak makaron ugotujesz al dente czyli średnio miękki, do wody warto dolać 2 łyżki oleju co powoduje, że makaron nie skleja się po ugotowaniu. Tak przygotowany będzie idealny do wszelkich sosów, pesto, .... i ma najlepszy smak.
OdpowiedzUsuńPs. Lody super :)
dziękuję
OdpowiedzUsuńoj są u nas w domu miłośnic makaronowych dań:-)
OdpowiedzUsuńzapraszam na jedno z nich, proste, smaczne, szybkie w wykonaniu. Pozdrawiam
http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/09/makaron-z-czosnkiem-i-pietruszka.html
Fajne i szybkie danie! lubię takie. Zapraszam też na miłą odmianę makaronu z kurczakiem, przepis prosto ze słonecznej Italii i aż pachnie słońcem ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://przepisytv.blogspot.com/2013/09/spaghetti-cynamonowe.html
Spaghetti smaczne:) a ja polecam lasagne ze szpinakiem: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/46-100035-lasagne_ze_szpinakiem.html
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na spaghetti u mnie tradycyjne bolognese domowym sposobem.Zapraszam na mojego bloga po na domowe obiadki;) pozdrawiam http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/spaghetti-z-domowym-sosem-bolognese.html
OdpowiedzUsuńDopiero był obiad, a ja znów zrobiłam się głodna:) spróbuj tez mojego spaghetti :))
OdpowiedzUsuńNo to nas bardzo często na stole pojawia się spaghetti aglio olio :) http://www.alemeksyk.eu/smaki-swiata/item/401-spaghetti-aglio-olio-czyli-makaron-z-czosnkiem-pietruszka-i-oliwa.html
OdpowiedzUsuńSuper :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne spaghetti.
OdpowiedzUsuńPolecam też takie
http://inews.com.pl/WordPress3/spaghetti-po-neapolitansku
A ja proponuję bezmięsne :) Tylko pomidory, oliwa, bazylia, czosnek, ser i...
OdpowiedzUsuńhttp://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/2014/04/03/spaghetti-z-sosem-ze-swiezych-pomidorow-z-bazylia-oliwa-czosnkiem-i/
Może się przyda: Dieta wysokowęglowodanowa jest OK! - http://www.stachurska.eu/?p=9928 .
OdpowiedzUsuń