Wypróbujecie sami ten przepis na mega puszystą drożdżówkę !!!
Składniki na drożdżówkę:
- 1 kg mąki pszennej
- 4 całe jaja
- 10 dag drożdży
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki octu
- pół szklanki cukru
- pół kostki margaryny
- rodzynki wg uznania
Składniki na kruszonkę:
- 1/3 kostki miękkiego masła
- 1-2 łyżki cukru waniliowego
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, włożyć na 20 minut do zamrażarki. Schłodzoną kruszonkę możemy kruszyć lub ścierać na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na ciasto.
To podstawowa wersja drożdżówki, którą można wzbogacać owocami, twarogiem, budyniem. SMACZNEGO :)
Puszysta drożdżówka brzmi wyśmienicie! Na pewno taką wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńRobię!!! I mam drożdże właśnie i myślałam co by tu upichcić :-D
OdpowiedzUsuńLatosiowy-dom
Będzie mi miło jak podzielisz się opinią :)
OdpowiedzUsuńMam pytanko? Tylko pół szklanki cukru na 1kg mąki?
OdpowiedzUsuńNie za mało troszkę? Pytam bo się nie znam ;) Nie jestem zbyt dobra w pieczeniu ciast, a naszła mnie ochota na drożdżówkę i szukam sprawdzonego przepisu :)
Twoja wygląda obłędnie- mam nadzieję, że mi też taka wyjdzie :D
Pozdrawiam :) ;)
super
OdpowiedzUsuńNiestety ciasto się nie udało
OdpowiedzUsuńJestem zadowolona z przepisu ale za każdym razem muszę dać więcej mąki... nie zabiera mi płynnych składników ta porcja podana w przepisie. Poza tym ciasto jest super. Rośnie na potęgę
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis. Wreszcie udało mi się upiec drożdżówkę jak u babci- pulchną, puszystą i pyszną!
OdpowiedzUsuń