Składniki;
- 300 ml śmietany
- 100 g startego żółtego sera (jego smak nada charakter naszemu sosikowi)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- pieprz mielony do smaku
W garnku podgrzewamy śmietanę, dodajemy starty ser i kurkumę. Mieszamy aż do rozpuszczenia sera, na koniec doprawiamy do smaku pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajemy śmietany, a jeśli zbyt rzadki dosypujemy sera.
Polecam! Ten prosty szybki przepis na sos, odmieni smak tradycyjnych warzyw i ryżu.
Ps; użyty ser nadaje charakteru smakowego , kurkuma smaku i intensywnego koloru, śmietana kwaśna da ostrzejszy smak, a słodka łagodny. Ja użyłam śmietany kwaśnej i słodkiej w proporcjach 1:1
Niestety sos nie wyszedł :( ser nie chciał się rozpuścić w śmietanie. pzdr
OdpowiedzUsuńZapewne to kwestia sera. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzed chwilą zrobiłam-komentarz moich dzieci blleee. Szkoda było wyrzucić,więc doprawiłam czeską ostrą musztardą oraz imbirem. Wszystkim smakowało - podane ze smażoną fasolą i kawalkami mięsa
OdpowiedzUsuńTaki średni ten sos. Trzeba dodać inne przyprawy
OdpowiedzUsuń